Μάθε τυφλό σύστημα, μπορείς!

Σαν φοιτητής, όπως όλοι οι φοιτητές, είχα κάμποσες εργασίες που έπρεπε να είναι έτοιμες στο τέλος της περιόδου. Κάποιες απαιτούσαν μπόλικο γράψιμο κειμένου, για άλλες έπρεπε να γράψεις κάμποσες γραμμές κώδικα, σε κάθε περίπτωση η χρήση του πληκτρολογίου ήταν απαραίτητη. Τότε λοιπόν, κατάλαβα πως θα με βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό να μάθω να γράφω γρήγορα με τυφλό σύστημα. 


Εκείνη όμως την εποχή το internet δεν ήταν κάτι τόσο συνηθισμένο και δεν υπήρχαν online υπηρεσίες για να μάθεις κάτι τέτοιο αλλά ακόμα και να υπήρχαν δεν ήταν εύκολο να είσαι online συνέχεια για να κάνεις τα μαθήματα σου. Έτσι κι εγώ βρήκα ένα πρόγραμμα που έκανε τη δουλειά που ήθελα. Ονομαζόταν Mavis Beacon και κάτι άλλο που δεν θυμάμαι αλλά η ουσία είναι πως σε έπαιρνε από το χεράκι και σου έδειχνε τι πρέπει να κάνεις για να αρχίσεις να γράφεις χωρίς να κοιτάς το πληκτρολόγιο και με μεγαλύτερη απόδοση. 

Θυμάμαι την έκπληξη μου όταν το πρόγραμμα μου είπε να βάλω τους δείκτες των χεριών μου πάνω στα πλήκτρα με τα μικρά εξογκώματα, πλήκτρα f και j. Τα είχα δει για πολλά χρόνια να υπάρχουν αλλά ποτέ δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς εξυπηρετούσαν. Το πρόγραμμα εκτός από το να σου δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να βάλεις τα δάχτυλα σου και ποια κουμπιά πατάς με ποια δάχτυλα είχε και στατιστικά κάτι που, για έναν άνθρωπο σαν και μένα που λατρεύω τα στατιστικά, τις πίτες και τα γραφήματα, το έκανε να μοιάζει με παιχνίδι.

Φυσικά, για να καταφέρεις να μάθεις να γράφεις με τυφλό σύστημα δεν αρκεί να κάνεις λίγη εξάσκηση με το πρόγραμμα. Απαιτεί να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου και να χρησιμοποιείς τις γνώσεις και τις τεχνικές που σου διδάσκει το πρόγραμμα κάθε φορά που πρέπει να γράψεις. Θέλει υπομονή αφού μπορεί όταν αρχίσεις να γράφεις σωστά και με την μέθοδο, ίσως να γράφεις πιο αργά από το αν κοιτούσες το πληκτρολόγιο. Αλλά αυτό θα συμβεί για ένα μικρό διάστημα μέχρι τα δάχτυλα σου να πηγαίνουν χωρίς να το σκεφτούν εκεί που πρέπει να πάνε.

Το άλλο εμπόδιο που υπάρχει είναι τα Ελληνικά. Εκεί, θυμάμαι είχα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο γιατί αφενός το πρόγραμμα σου διδάσκει τους λατινικούς χαρακτήρες και αφετέρου τα ελληνικά έχουν τόνους. Ήταν δύσκολο να θυμάμαι να πατάω τόνους κάθε φορά που έγραφα μια λέξη στα ελληνικά όμως ακόμα και αυτό με τον καιρό μπορείς να το ξεπεράσεις.

Σήμερα, το ίντερνετ έχει πληθώρα sites που μπορούν να σου διδάξουν αυτή τη τέχνη αν και από αυτά που βλέπω τα νέα παιδιά γράφουν γρήγορα από εμπειρία χωρίς να χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο. Αν πάντως κάποιος θέλει να δοκιμάσει να γράψει με τυφλό σύστημα, με τον σωστό τρόπο τότε αρκεί να πάει στο παρακάτω site.