Ένας καφές για 1000 γραμμές κώδικα

 

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι άκρως απαραίτητο. Ειδικά αν είσαι προγραμματιστής και θέλεις να έχεις διαύγεια πνεύματος ώστε να δίνεις λύσεις. Είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που ζητάμε να πιούμε το πρωί που ξυπνάμε ώστε να ανοίξουν τα μάτια μας και να γεμίσουμε ενέργεια. Από πού όμως κρατά η σκούφια του καφέ;

Ιστορία
Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πηγές όπως το wikipedia αλλά και η από στόμα σε στόμα μετάδοση πληροφορίας, ο καφές προέρχεται από την Αιθιοπία όπου ο καφές φυτρώνει σαν θάμνος. Εκεί, λοιπόν, ένας βοσκός παρατήρησε πως όταν τα κατσίκια του μασούσαν τα φύλλα αυτού του θάμνου γέμιζαν ενέργεια. Η ανθρώπινη περιέργεια τον ώθησε να δοκιμάσει κι αυτός αυτό το μαγικό φυτό και αργότερα άρχισαν να το χρησιμοποιούν ως ρόφημα.

Γιατί ο καφές μας δίνει ενέργεια;
Αν κάποιος προσπαθήσει να το εξηγήσει αυτό με την 100% επιστημονική προσέγγισή ίσως να μην είναι κατανοητό στους περισσότερους αλλά και να καταντήσει βαρετό. Οπότε μια υπεραπλουστευμένη εξήγηση είναι η παρακάτω: Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός φτάνει σημείο της ημέρας που θεωρεί πως θα νιώσει κουρασμένος απελευθερώνει ουσίες που μπορούν να  "κολλήσουν"  στους υποδοχείς των νευροχημικών του εγκεφάλου μας και να δώσουν σήμα πως έχουμε κουραστεί. Η καφεΐνη έχει κι αυτή τις ίδιες ιδιότητες και αν "κολλήσει" πρώτη στους νευροχημικούς υποδοχείς του εγκεφάλου εμποδίζει τις ανταγωνιστικές ουσίες να δώσουν σήμα πως έχουμε κουραστεί. Με ακόμα πιο απλά λόγια, κρατάει την πόρτα κλειστεί ώστε να μην περάσει κανένας άλλος.

Μπορεί ο καφές να μας σκοτώσει; 
Ναι. Όμως, ακόμα και το νερό μπορεί να μας σκοτώσει. Στην πραγματικότητα ο καφές είναι ένα ναρκωτικό, καθόλα νόμιμο και αποδεχτό από την κοινωνία μας. Έχει τις ιδιότητες των ναρκωτικών, δηλαδή μας αλλάζει την διάθεση, δημιουργεί εξάρτηση όμως κανείς δεν θα σε κοιτάξει παράξενα αν αγοράσεις από το Everest ένα διπλό espresso.

Παρά την νομιμότητα του ο καφές μπορεί να είναι θανατηφόρος σε μεγάλες δόσεις. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να πιει κάποιος 70 κούπες καφέ κάτι που δεν είναι και απόλυτα φυσιολογικό. Σε μια άλλη εκδοχή, η καφεΐνη μπορεί να γίνει θανάσιμη αν την συνδυάσουμε με ενεργειακά ποτά. 

Είναι γνωστό πως τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη και ο συνδυασμός τους με το αλκοόλ μπορεί να γίνει επικίνδυνος (καλό είναι να αναφερθεί εδώ πως η ταυρίνη ΔΕΝ είναι σπέρμα ταύρου, όπως αρκετοί πιστεύουν). 

Σε μια άλλη περίπτωση που η καφεΐνη μπορεί να αποβεί μοιραία είναι στα χάπια καφεΐνης. Εδώ, είναι εύκολο κάποιος να καταπίνει τα χάπια σαν καραμέλες και να φτάσει σε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης στον οργανισμό του πολύ γρήγορα.

Το κοινωνικό φαινόμενο του καφέ
Φράσεις όπως "Πήγα για έναν καφέ" ή "Ενώ έπινα τον καφέ μου" παραπέμπουν στιγμές χαλάρωσης και επικοινωνίας. Μπορεί ο καφές να είναι το απόλυτα νόμιμο διεγερτικό όμως ο άνθρωπος του προσέδωσε και ένα προφίλ χαλαρότητας και ηρεμίας. Πίνουμε λοιπόν καφέ για να συζητήσουμε, για να παίξουμε τάβλι ή απλά για να ηρεμήσουμε. 

Τα κόπρανα κοστίζουν
Και στον καφέ, όπως σε όλα τα προϊόντα, υπάρχει μια ποικιλία που μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη. Αυτή, με την καλύτερη γεύση, το δυνατότερο άρωμα και φυσικά με το μεγαλύτερο κόστος. Αυτός ο καφές λοιπόν προέρχεται από κόπρανα αγριόγατας και τον χρυσοπληρώνει αν θέλει κανείς να έχει αυτή την εμπειρία. 

Ας πιω έναν καφέ, κουράστηκα.
Δηλητήριο ή όχι, ο καφές είναι ένα σημαντικό ρόφημα για την μέρα μας. Δεν πρόκειται να σταματήσει κανείς να πίνει, αν δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού μας βοηθάει να βγάλουμε τη μέρα μας, με περισσότερη ενέργεια και πιο απολαυστικά. Άντε, λοιπόν, στην υγειά μας....