Ήρωες της Πληροφορικής Νο3: Alan Cox

 


Ο Alan Cox είναι ένας Βρετανός προγραμματιστής ο οποίος έγινε γνωστός στους περισσότερους Λινουξάδες από την συνεισφορά του στον πυρήνα του Linux αλλά και για το στερεότυπο του μακρομάλλη, γενειοφόρου μάγου χάκερ που έχει συνδεθεί με την κουλτούρα του προγραμματιστή.

Η πρώτη επαφή του Cox με το Linux ήταν όταν δούλευε στο Swansea University όπου έκανε εγκατάσταση μιας πρώιμης έκδοσης του Linux. Εκεί, σε ένα πραγματικό περιβάλλον με πολλούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο δίκτυο και με περισσότερη κίνηση δεδομένων, ο Cox παρατήρησε αρκετά bugs τα οποία και διόρθωσε, ξαναγράφοντας μεγάλο μέρος από τον κώδικα της δικτύωσης. Από εκείνο το σημείο και μετά αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του πυρήνα Linux.

Για ένα μεγάλο διάστημα ο Cox είχε θεωρηθεί ο "υπαρχηγός" του όλου εγχειρήματος του Linux, πίσω φυσικά από τον Linus Torvalds. Παρά το σημαντικό status που είχε αποκτήσει το 2009 ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Torvalds και παραιτήθηκε από τις υποχρεώσεις του στο project.

Έχει δουλέψει στη Red Hat για μια δεκαετία, αλλά και στην intel μέχρι το 2013 που παράτησε τα πάντα για να αφοσιωθεί στην άρρωστη γυναίκα του, Telsa Gwynne η οποία πέθανε το 2015.