Demos...μια ξεχασμένη τέχνη!

       



Η λέξη Demo προέρχεται από την συντομογραφία της αγγλικής λέξης demonstration - επίδειξη. Είναι όρος που τον χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να περιγράψουν ένα μικρό κομμάτι κάποιου επερχόμενου παιχνιδιού στην αγορά (π.χ. 2 από τα 100 levels) που είναι playable για τους gamers να το δοκιμάσουν. Υπάρχει όμως και η υποκουλτούρα των demos, γνωστή και ως demoscene, που σκοπό έχει να παρουσιάσει τα ομορφότερα γραφικά που μπορεί με το περιορισμένο hardware που έχει.


Τα demos αυτού του είδους ξεκίνησαν τις παλιές καλές μέρες που όταν κάποιος "έσπαγε" την προστασία κάποιου παιχνιδιού έβαζε την υπογραφή του σε εκτελέσιμο με όμορφα γραφικά. Με την πάροδο του χρόνου περισσότερο ενδιαφέρον υπήρχε για τον τρόπο που ο καθένας επέλεγε να επιδείξει την υπογραφή του παρά για το ίδιο το παιχνίδι.

Η γνώση των demosceners για το hardware στο οποίο προγραμματίζουν είναι μοναδική. Όμως το να γνωρίζεις με μεγάλη ακρίβεια το hardware σου δεν αρκεί για να φτιάξεις όμορφα demos. Η φαντασία και η δημιουργικότητα κατά τη συγγραφή αυτών των μικρών αριστουργημάτων είναι αυτό που τα κάνει και ξεχωρίζουν. 


Κάποιος βέβαια, θα μπορούσε να πει: "Σιγά ένα βιντεάκι είναι με φωτάκια και εφέ". Κι όμως δεν είναι ένα βίντεο. Ένα βίντεο σου δείχνει έτοιμες φωτογραφίες σε γρήγορο ρυθμό, 25-30 το δευτερόλεπτο. Ένα demo χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή για να παράξει σε πραγματικό χρόνο όλα αυτά τα όμορφα γραφικά. Όλα δηλαδή αυτά τα όμορφα εφέ, χρώματα και animation τα παράγει ο υπολογιστής την στιγμή ακριβώς που εσύ βλέπεις το demo.

                

Στην Ελλάδα το πρώτο group από demosceners είχε το όνομα The Gardening και η ζωή του κράτησε από το 1995 - 1997. Αυτή τη στιγμή όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τους Έλληνες demosceners μπορεί να επισκεφθεί το http://www.demoscene.gr/ αν και δεν ξέρω πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα site που φαίνεται παραμελημένο.