Κάπου το 2008, ο πλανήτης έμαθε για πρώτη φορά τους Anonymous. Η πρώτη εκτίμηση τότε έλεγε πως ήταν μια ομάδα χάκερ που ήθελε να χτυπήσει την εκκλησία της Σαϊεντολογίας γιατί η τελευταία ήθελε να αποσύρει με "τραμπουκισμό" βίντεο που αποκάλυπταν το πραγματικό πρόσωπο της εκκλησίας.
Όμως από που ξεκίνησαν οι Anonymous; Οι λιγότερο μυημένοι στην κουλτούρα του internet θα πουν το προφανές, αυτό που έχουν βγάλει όλα τα μέσα ενημέρωσης, πως ξεκίνησαν δηλαδή από το site 4chan. Αν και δεν είναι λάθος αυτή η εκτίμηση η πραγματική ρίζα των anonymous είναι αρκετά πιο μακρινή και έχει να κάνει με την κουλτούρα και την ιδεολογία των hackers.
Η ιδεολογία αυτή υπήρχε σχεδόν από την αρχή. Ήταν οι εποχή που οι hackers των 70's και των 80's έκαναν τα πρώτα τους πειράματα στα γκαράζ και έδιναν στον κόσμο την πληροφορία. Όλες οι μέθοδοι κατασκευής κάποιου νέου εγχειρήματος μπορούσε κανείς να τις μάθει είτε ρωτώντας τον ίδιο τον δημιουργό ή, λίγο αργότερα, διαβάζοντας τα BBS που κρατούσαν αντίγραφο αυτής της πληροφορίας.
Κάπως έτσι διαμορφώθηκε ολόκληρη η πληροφορική. Με τον Wozniak να παρουσιάζει το πρώτο προσωπικό υπολογιστή και να γνωρίζει τον Jobs με τον οποίο θα ίδρυαν αργότερα την Apple και με άλλους hacker όπως ο Captain Crunch ο οποίος είχε βρει και είχε δείξει στον κόσμο πως μπορεί κάποιος να κάνει τηλέφωνα στο σύστημα της Αμερικής χωρίς να χρεώνεται.
Δεν είχε νόημα για εκείνους τους Χάκερ να φτιάξουν κάτι που δεν θα μπορούσαν να το μοιραστούν με τους άλλους. Η πληροφορία, θεωρούσαν πως, έπρεπε να είναι ελεύθερη. Αυτό ήταν που τους παρακινούσε να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες. Όταν αργότερα τα δίκτυα άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας, όχι ακόμα για την μάζα αλλά για εκείνους τους λίγους που είχαν την τρέλα της τεχνολογίας, αρκετοί βρήκαν τρόπους να αποκτούν μη προσβάσιμη πληροφορία και να την κοινοποιούν.
Αυτοί ήταν οι πρώτοι χάκερ που έμαθαν στη μάζα και τους θεώρησαν κλέφτες. Όμως το 1986 ο Mentor, ένας από τους πιο γνωστούς χάκερ σήμερα, έγραψε το Hacker Manifesto. Εκεί γινόταν σαφές πως οι Χάκερς δεν είναι έφηβοι που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο. Είναι απλοί άνθρωποι που δοκιμάζουν νέα τεχνολογία και θέλουν η πληροφορία να είναι ελεύθερη. Δεν τους ενδιαφέρει η θρησκεία, το φύλλο ή το χρώμα. Παραμένουν ανώνυμοι πίσω από τα πληκτρολόγια τους και ανταλλάσσουν ιδέες και γνώσεις.
Αυτή η κεντρική ιδέα της ελευθερίας του λόγου και της διακίνησης της πληροφορίας και της ανθρώπινης γνώσεις είναι το κίνητρο για όλους τους χάκερ στο κόσμο. Αυτή η ελευθερία δημιούργησε το ελεύθερο λογισμικό, το Linux και το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας που χειριζόμαστε σήμερα.
Όλη αυτή η ελευθερία του λόγου βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο internet. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πει τη γνώμη του, να αποκρύψει τα στοιχεία του, να κάνει πλάκα. Το τι θα βγει στην επιφάνεια του internet, ποια ιδέα, ποια τεχνολογία ή ποιο meme προέρχεται από την δημοκρατική διαδικασία που είναι η ίδια η φύση του internet.
Με αυτό κατά νου λοιπόν, από το 4chan, ένα αμφιλεγόμενο site, ξεκίνησαν οι Anonymous γιατί κάποιος με δύναμη προσπάθησε να κλείσει τα στόματα του internet. Κάποιος αποφάσισε να επιβάλει την σιγή σε ένα μέσο που δεν μπορεί να σιγάσει. Έτσι οι Αnonymous ξεκίνησαν από εκεί με κίνητρο την ελευθερία του λόγου. Είναι όλοι οι Anonymous τεχνικά καταρτισμένοι για να μπορούν να κάνουν Hacking.
Για να το απαντήσουμε αυτό πρέπει να δούμε τι χακιές κάνουν κυρίως οι Anonymous. Ο βασικός τρόπος διαμαρτυρίας τους είναι επιθέσεις DDoS, επιθέσεις δηλαδή που αυτό που πρέπει να κάνεις είναι πολλά request σε έναν Server ώστε να τον ρίξεις. Αναλογικά με τον πραγματικό κόσμο είναι σαν να μαζεύεσαι στο Σύνταγμα ένα απόγευμα, μαζί με ομοϊδεάτες σου για να διαμαρτυρηθείς για τις συντάξεις.
Γίνεται λοιπόν σαφές πως η βασική μεθοδολογία δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις αλλά πλήθος. Έτσι, οποιοσδήποτε από μας μπορεί να ανήκει στους Anonymous. Δεν είναι βέβαια όλοι άνθρωποι χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. Κάποιοι, αυτοί κυρίως που μέσα από το WikiLeaks φέρνουν στο φως κρυφά στοιχεία για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Όμως η ουσία είναι πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαμαρτυρηθεί στο internet για κάτι που είναι άδικο.
Το μέλλον των Anonymous δεν το ξέρει κανένας γιατί δεν υπάρχει ηγεσία. Λειτουργούν αναρχικά, χωρίς ηγέτες, κάτι που συνάδει 100% με την κουλτούρα του χάκινγκ. Κανείς λοιπόν δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον και για πόσο ακόμα θα υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της πληροφορικής. Η πιο πρόσφατη παρέμβαση τους ήταν μια επιστολή στον Benjamin Netanyahu σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.