Εδώ και πολλά χρόνια ακούω για την εικονική πραγματικότητα και το πόσο μπροστά θα πάει τη τεχνολογία κάτι τέτοιο. Ως έφηβος έκανα όνειρα για το πως θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο, τις εμπειρίες που θα μπορούσε να μου προσφέρει μια τέτοια τεχνολογία και ποια θα μπορούσαν να είναι τα όρια της. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, δηλαδή πάνω από 30 χρόνια από τότε που ονειρευόμουν, δεν έχουμε δει μια αξιόλογη πρόταση εικονικής πραγματικότητας.
Θυμάμαι τις πρώτες εικόνες στο περιοδικό Game Pro που μας έδειχνε έναν άνθρωπο με κράνος και καλυμμένα μάτια να ζει σε έναν, ονειρικό, εικονικό κόσμο. Από τις πρώτες μου απορίες ήταν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό σε ένα "κανονικό σπίτι". Πως θα μετακινηθείς στον εικονικό κόσμο έτσι ώστε να νιώθεις τον ρεαλισμό που θέλεις. Πως θα αποφύγεις τα αντικείμενα στο περιβάλλον σου ή τις ερωτήσεις της μάνας σου για το αν διάβασες τα μαθήματα σου.
Σήμερα λοιπόν, το 2024 έχουμε κάνει βήματα προς την εικονική πραγματικότητα. Λίγο το Oculus Rift, λίγο τα υποκατάστατα με χαρτοκατασκευές σε συνδυασμό με smartphones, το VR έγινε λίγο πιο mainstream. Μέχρι που φτάσαμε πρόσφατα στο vision pro της apple.
Το vision pro είναι ένας συνδυασμός εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας που όταν κάποιος φορέσει ένα κράνος στο κεφάλι μπορεί να χειριστεί τον υπολογιστή του ή να μπει σε έναν άλλο κόσμο. Δυστυχώς, φαίνεται και αυτό να μην μπορεί να πετύχει.
Θεωρώ πως ο βασικός λόγος που φαίνεται να αποτυγχάνει είναι πρακτικός. Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και διαχειρίσιμο να κυκλοφορείς έξω στο δρόμο ή μέσα στο σπίτι με έναν κουβά πάνω στο κεφάλι σου. Σε απομονώνει από το περιβάλλον σου που, αν είσαι έξω είναι επικίνδυνο από το να τραυματιστείς μέχρι να σε σκοτώσει κάποιος. Μετά από κάποια χρήση σίγουρα θα έχεις προβλήματα στον αυχένα σου.
Πώς όμως θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο; Ίσως, με έναν συνδυασμό AI και ασύρματης τεχνολογίας. Μπορεί να φαίνεται τεχνολογία βγαλμένη από το Black Mirror αλλά τα τελευταία χρόνια πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στο η φαντασία να γίνει πραγματικότητα.
Η εικόνες θα πρέπει να κατευθύνεται ασύρματα στα μάτια του χρήστη και η τεχνίτη νοημοσύνη να αποτρέπει τους κινδύνους που μπορεί να υποπέσει ο χρήστης εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας ή της έλλειψης ήχων του περιβάλλοντος.
Θα γίνει ποτέ; Ίσως, ναι. Όμως ίσως το vision pro να ξύπνησε τον έφηβο που ονειρεύεται ένα τεχνολογικό μέλλον που ο κάθε χρήστης μπορεί να ζήσει όποια εμπειρία θέλει χωρίς περιορισμούς και να έχει πάντα μαζί του έναν εικονικό βοηθό που θα του βελτιώνει τη ζωή.