Ήρωες της Πληροφορικής Νο5: Bram Cohen

 


Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της πληροφορικής, που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο μετάδοσης αρχείων, είναι ο Bram Cohen, δημιουργός του δημοφιλέστατου BitTorrent.

Ο Cohen, ξεκίνησε το ταξίδι του στην πληροφορική σε μικρή ηλικία, αφού ο πατέρας του ήταν δάσκαλος πληροφορικής. Έτσι, γρήγορα στη ζωή του Bram, μπήκε ο προγραμματισμός, με την διάσημη τότε γλώσσα με την οποία όλος ο κόσμος έγραφε κώδικα, την BASIC.

Το μεγάλο του δώρο όμως στην πληροφορική το έδωσε αρκετά αργότερα. Ήταν η εποχή που το internet άρχιζε αργά αλλά σταθερά να μπαίνει στη ζωή όλων. Τότε που οι ταχύτητες ήταν μικρές, τα αρχεία μεγάλα και οι απαιτήσεις για download ακόμα μεγαλύτερες. Υπήρχε το KaZaA για να μεταφέρεις αρχεία (νόμιμα και παράνομα), υπήρχε φυσικά το ftp (για κυρίως νόμιμο downloading) όμως υπήρχε και ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν τα αρχεία ήταν μεγάλα και οι απαιτήσεις για download μεγαλύτερες, όπως έγραψα και παραπάνω, η ταχύτητα έπεφτε δραματικά.

Για να λύσει το πρόβλημα αυτό ο Cohen σκέφτηκε κάτι "κομμουνιστικό". Ο κάθε ένας που ήθελε το αρχείο θα μπορούσε να το πάρει από πολλές διαφορετικές πηγές. Έτσι ο Βύρωνας και η Αλίκη είχαν το αρχείο και ο Κώστας ήθελε να το κατεβάσει θα μπορούσε να πάρει το αρχείο και από τον Βύρωνα και από την Αλίκη ταυτόχρονα. Όταν ο Κώστας θα τελείωνε το download, και το αρχείο θα βρισκόταν στο δίσκο του θα αποτελούσε τον τρίτο κόμβο από τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να πάρει το αρχείο.

Έτσι το βάρος θα μοιραζόταν σε όσους είχαν το αρχείο και η ταχύτητα θα ήταν καλύτερη. Για να το πετύχει αυτό ο Cohen εφηύρε το BitTorrent. Στην πραγματικότητα το BitTorrent είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο δίνει πληροφορία για το που μπορεί κάποιος να βρει το αρχείο που θέλει να κατεβάσει. Έτσι, στο προηγούμενο παράδειγμα, ο Κώστας θα κατέβαζε αυτό το αρχείο, το οποίο θα περιείχε πληροφορίες για τον Βύρωνα και την Αλίκη, και  μόλις ο Κώστας τελείωνε το κατέβασμα θα καταγραφόταν στο αρχείο αυτό για τον επόμενο που θα το ζητήσει.

Η αποκεντροποιημένη τεχνολογία που ο Cohen ανακάλυψε, χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Η μεταφορά ταινιών και μουσικής έγινε πιο εύκολη και sites όπως το Piratebay έγιναν γνωστά.