Python Tutorial #3: Λίστες - Tuples και sets


Λίστες (lists) 


Μια λίστα (list) σε Python είναι μια δομή δεδομένων που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση συλλογών στοιχείων με συγκεκριμένη σειρά. Τα στοιχεία σε μια λίστα μπορούν να είναι οποιουδήποτε τύπου, συμπεριλαμβανομένων αριθμών, αλφαριθμητικών, άλλων λιστών, και άλλων αντικειμένων. Μια λίστα είναι μεταβλητή, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία της μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη δημιουργία της.



Μπορείς να προσπελάσεις τα στοιχεία της λίστας με τη βοήθεια των δεικτών (indexes), ξεκινώντας από το 0 για το πρώτο στοιχείο.


Μπορείς να αλλάξεις τα στοιχεία μιας λίστας με την ανάθεση μιας νέας τιμής σε συγκεκριμένο δείκτη.


Μπορείς να προσθέσεις στοιχεία σε μια λίστα χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως append() για να προσθέσεις ένα στοιχείο στο τέλος ή insert() για να προσθέσεις ένα στοιχείο σε συγκεκριμένη θέση.


Μπορείς να διαγράψεις στοιχεία από μια λίστα με τη χρήση της μεθόδου remove() (για συγκεκριμένο στοιχείο) ή pop() (για συγκεκριμένο δείκτη ή το τελευταίο στοιχείο).



Tuples

Tuple στη Python είναι μια δομή δεδομένων παρόμοια με τη λίστα, αλλά με μία σημαντική διαφορά: τα στοιχεία ενός tuple είναι αμετάβλητα (immutable). Αυτό σημαίνει ότι μόλις δημιουργηθεί ένα tuple, δεν μπορείς να αλλάξεις, να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις στοιχεία από αυτό. Τα tuples χρησιμοποιούνται όταν θέλεις να ομαδοποιήσεις δεδομένα και να εξασφαλίσεις ότι δεν θα αλλάξουν.


Όπως και στις λίστες, μπορείς να προσπελάσεις τα στοιχεία του tuple μέσω των δεικτών.


Τα στοιχεία ενός tuple δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη δημιουργία του. Οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης θα προκαλέσει σφάλμα.


Sets

Set στη Python είναι μια συλλογή μοναδικών στοιχείων χωρίς συγκεκριμένη σειρά. Σε αντίθεση με λίστες και tuples, τα sets δεν επιτρέπουν την ύπαρξη διπλότυπων στοιχείων και τα στοιχεία τους δεν έχουν κάποια καθορισμένη σειρά. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα sets ιδανικά για περιπτώσεις όπου χρειάζεται να αποθηκεύσεις μοναδικές τιμές και να πραγματοποιήσεις γρήγορες πράξεις όπως ενώσεις, τομές και διαφορές.



Μπορείς να προσθέσεις στοιχεία σε ένα set με τη χρήση της μεθόδου add()


Μπορείς να αφαιρέσεις στοιχεία με τη χρήση των μεθόδων remove() ή discard(). Η remove() θα προκαλέσει σφάλμα αν το στοιχείο δεν υπάρχει, ενώ η discard() όχι.