Έλληνες Προγραμματιστές στο YouTube

Είναι αλήθεια πως τα ελληνόφωνα YouTube κανάλια που σχετίζονται με τον προγραμματισμό ή με θέματα προγραμματιστών είναι ελάχιστα συγκριτικά με τα αγγλόφωνα. Όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες και από την Ελλάδα. Στην πάροδο των χρόνων έχω βρει αρκετά από αυτά και θα ήθελα να τα μοιραστώ σε αυτό το post:

Social Nerds: Από τα πρώτα κανάλια που εντόπισα όταν ξεκίνησα επαγγελματικά με τον προγραμματισμό. Στις αρχές είχαν αρκετά tutorials και κάποια βίντεο σχετικά με την κουλτούρα των προγραμματιστών σε επαγγελματικό κυρίως επίπεδο. Τώρα έχει αντιστραφεί το περιεχόμενο με περισσότερο έμφαση στα βίντεο τύπου συζήτησης σε θέματα που αφορούν τους προγραμματιστές στον επαγγελματικό χώρο.

CodeGRow: Ένα αρκετά νέο κανάλι. Το ανακάλυψα σε ένα session infinit scroll στο tik tok και από τότε τον παρακολουθώ. Το περιεχόμενο είναι κυρίως πρακτικό με tutorials. Τα βίντεο έχουν καλή παραγωγή μιας και ο ήχος και η εικόνα δε δίνουν την εντύπωση προχειρότητας που μπορεί να συναντήσει κάποιος. Ξοδεύει χρόνο για να τα βγάλει στο internet και φαίνεται. Ο CodeGRow κάνει τη στρατιωτική του θητεία τώρα αλλά μας έχει υποσχεθεί περιεχόμενο ακόμα και ενώ κάνει τη θητεία του.

Ioannis Lilimpakis: Ο Ιωάννης, μέσα από τα βίντεο του, μοιράζεται τις εμπειρίες του από συνεντεύξεις, certificates, events αλλά και εργαλεία που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό και τους προγραμματιστές. Μας δίνει πάντα τη δικιά του οπτική ώστε να μας προσγειώνει στην ελληνική πραγματικότητα. Αν και τα βίντεο είναι σποραδικά αξίζει κάποιος να τον παρακολουθεί για το πιο raw περιεχόμενο που, κατά τη γνώμη μου, ανταποκρίνεται καλύτερα στην πραγματικότητα.

Μικρή Κουβέντα: Ο Αντώνης και ο Πάρης, σχεδόν κάθε βδομάδα μας προσφέρουν μια όμορφη συζήτηση για θέματα σχετικά με το κόσμο της πληροφορικής και του προγραμματισμού. Το περιεχόμενο απογειώνεται όταν έχουν κάποιον καλεσμένα. Τα βίντεο είναι περισσότερο μορφή podcast αλλά αν κάποιος θέλει να το δει και σε βίντεο δεν έχει παρά να κάνει subscribe στο κανάλι τους.


BONUS

Τα επόμενα δύο κανάλια μπορεί να μην είναι ελληνόφωνα όμως είναι από Έλληνες και αξίζει να τα αναφέρουμε για την ποιότητα περιεχόμενο τους.

Eleftheria Batsou: Η Ελευθερία τον τελευταίο καιρό το έχει ρίξει στις συνεντεύξεις με ανθρώπους του χώρου αλλά στο κανάλι της μπορεί να βρει κανείς, εκτός από τις συνεντεύξεις, διάφορα courses, ομιλίες αλλά και ένα πλούσιο περιεχόμενο σε άλλα θέματα για προγραμματιστές.

Nick Chapsas: Αν και το κανάλι του αφορά κυρίως τη C# και τη .net αξίζει κάποιος να τον παρακολουθήσει γιατί δίνει συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις διάφορα προγραμματιστικά concepts.