Λέμε σήμερα για τον εθισμό μας στους υπολογιστές. Ως έναν βαθμό, η καταστροφολογία είναι κατανοητή μιάς και οι υπολογιστές βρίσκονται παντού, από την τσέπη μας μέχρι σε εγκαταστάσεις γραφείων. Όμως δεν είναι νέο φαινόμενο να δαιμονοποιούμε την τεχνολογία.
Πριν 40 χρόνια λοιπόν το BBC είχε ένα παρόμοιο θέμα, τον εθισμό στους υπολογιστές. Όμως τι διαφορετικό είχε ο εθισμός στους υπολογιστές το 1980 με τον εθισμό το 2020. Τι έκανε τους ανθρώπους το 1980 να ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές τους με τους ανθρώπους το 2020 που με ευκολία βγάζουν από την τσέπη τους τον υπολογιστή; Ό,τι και να γράψω από εδώ και κάτω είναι απλά μια γνώμη. Μια άποψη χωρίς στατιστικά δεδομένα και μελέτες και ως τέτοια θα πρέπει να προσμετράται.
Σήμερα ο εθισμός έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα. Οι υπολογιστές τώρα, σε αντίθεση με το 1980, είναι όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και κατά προέκταση κι εμείς είμαστε συνδεδεμένοι. Θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο τις εμπειρίες μας, να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα μας, τη μουσική που μας αρέσει, τις ταινίες που είδαμε, τα ταξίδια που κάναμε. Με μια υπεραπλουστευμένη λέξη το life style μας. Είναι ο εθισμός των likes και των shares. Κάποιοι αυτό μπορεί να το κρίνουν αρνητικά όμως δεν απέχει καθόλου από τα βασικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Ο εθισμός του 1980, αυτόν που μας δείχνει το BBC, είναι αρκετά διαφορετικός. Είναι ένας εθισμός στην ουσία της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας, της μάθησης, την επίλυση ενός προβλήματος απλά και μόνο για την επίλυση του προβλήματος. Ήταν ο εθισμός που αντιστοιχεί με τον εθισμό που μπορεί να έχει κάποιος όταν διαβάζει ένα βιβλίο και θέλει να μάθει τη συνέχεια της ιστορίας. Ένας εθισμός που έχει να κάνει με τη διευκόλυνση της καθημερινότητας.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία 40 χρόνια και ο τρόπος με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε και αυτό που θεωρούμε εθισμό έχει αλλάξει και είναι λογικό. Θα έχει ενδιαφέρων να δούμε τα επόμενα 40 χρόνια πως εξελιχθεί τόσο και η τεχνολογία όσο και πως οι άνθρωποι επιλέγουν να τη χρησιμοποιήσουν.