Python Tutorial #1: Εγκατάσταση Python σε Windows / Linux

Τι είναι η Python

Δημιουργήθηκε από τον Guido van Rossum, η Python είναι μια υψηλού επιπέδου ερμηνευμένη γλώσσα προγραμματισμού (nterpreted programming language). Η φιλοσοφία σχεδιασμού της Python δίνει έμφαση στην αναγνωσιμότητα κώδικα μέσω της χρήσης καθαρής σύνταξης και σημαντικού κενού χώρου. Είναι ιδανική τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους προγραμματιστές.

Που μπορώ να χρησιμοποιήσω τη Python

Η Python μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

- Ανάλυση Δεδομένων και Επιστημονική Υπολογιστική: Η Python παρέχει πληθώρα βιβλιοθηκών όπως οι NumPy, Pandas, και SciPy, οι οποίες επιτρέπουν την ανάλυση, τον υπολογισμό και την οπτικοποίηση δεδομένων.

- Ανάπτυξη Ιστοσελίδων και Εφαρμογών Διαδικτύου: Η Python χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ιστοσελίδων με το Flask ή το Django, καθώς και για τη δημιουργία εφαρμογών διαδικτύου.

- Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση: Η Python είναι δημοφιλής στην ανάπτυξη αλγορίθμων μηχανικής μάθησης με βιβλιοθήκες όπως η TensorFlow και η PyTorch.

- Αυτοματοποίηση και Διαχείριση Συστημάτων: Η Python μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σεναρίων για την αυτοματοποίηση διαδικασιών και τη διαχείριση συστημάτων.

- Ανάπτυξη Παιχνιδιών: Η Python μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη παιχνιδιών με βιβλιοθήκες όπως η Pygame.

- Εφαρμογές Επεξεργασίας Εικόνας και Ήχου: Η Python είναι κατάλληλη για εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας και ήχου με βιβλιοθήκες όπως η OpenCV και η librosa αντίστοιχα.

Πως κάνω εγκατάσταση της Python σε Windows

Βήμα 1: Κατεβάζουμε των installer από το επίσημο site
Βήμα 2: Τρέχουμε τον installer που κατεβάσαμε
Βήμα 3: Επιλέγουμε τι άλλο θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση μαζί με την Python πχ. pip, documentation κλπ. Αν ξεκινάμε με python καλό είναι να τα κάνουμε όλα εγκατάσταση ώστε να μην ψάχνουμε αργότερα τι πρέπει να κάνουμε
Βήμα 4: Αφού ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση, για να επιβεβαιώσουμε πως έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, ανοίγουμε ένα command prompt (win + r γράφουμε cmd και πατάμε enter) και γράφουμε

python --version


Άλλος τρόπος εγκατάστασης σε Windows
Μπορούμε επίσης να μπούμε στο Microsoft store και κάνοντας ένα search για python να βρούμε το συγκεκριμένο πακέτο και να το εγκαταστήσουμε.


Πως κάνω εγκατάσταση της Python σε Linux

Σε Linux τα πράγματα είναι ακόμα πιο έυκολα:

Αν έχεις Ubuntu απλά γράφεις:
sudo apt-get install python3

Αν έχεις Fedora:
sudo dnf install python3


Για να επιβεβαιώσουμε πως έχουμε κάνει σωστά την εγκατάσταση:
python3 --version


Το πρώτο πρόγραμμα σε Python

Για να φτιάξουμε το πρώτο πρόγραμμα μας σε Python φτιάχνουμε ένα αρχείο πχ hello.py




Για να τρέχουμε το κώδικα του αρχείου γράφουμε σε ένα command prompt 
python hello.py ή python3 hello.py