Ξεχασμένες Τεχνολογίες #2: Το Modem

Όσοι είναι τυχεροί και μεγάλωσαν με το να έχουν internet σπίτι τους όπως έχουν την παροχή νερού δεν ξέρουν καν τι ήταν το modem. Ούτε έχουν ακούσει τον ήχο του, που τον είχαμε συνδυάσει με το ίδιο το internet αλλά ούτε ξέρουν τις φωνές που μπορεί να ακούγαμε όταν κάποιος από το σπίτι ήθελε να πάρει τηλέφωνο και το modem απασχολούσε τη γραμμή για να μας φέρει στον υπολογιστή μας τη φωτογραφία της Pamela από το τελευταίο Playboy (το μότο είναι the internet is for porn).

Τι ήταν το modem

Το modem (συντομογραφία του "modulator-demodulator") είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση δεδομένων μέσω τηλεφωνικών γραμμών ή άλλων μορφών τηλεπικοινωνιακών γραμμών. Το modem μετατρέπει τα ψηφιακά σήματα από έναν υπολογιστή σε αναλογικά σήματα που μπορούν να μεταδοθούν μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων (διαδικασία γνωστή ως διαμόρφωση) και αντίστροφα, μετατρέπει τα ληφθέντα αναλογικά σήματα πίσω σε ψηφιακά (διαδικασία γνωστή ως αποδιαμόρφωση).

PSTN Modem

Αν είχες σταθερό τηλέφωνο ήταν εύκολο να έχεις και internet. Μέχρι και το 2002 περίπου για να έχεις ιντερνετ χρειαζόσουν εκτός από σταθερό τηλέφωνο, μια σύνδεση internet η οποία σου έδινε έναν συνδυασμό από username - passowrd - τηλεφωνικό αριθμό και φυσικά ένα modem τα οποία χρησιμοποιούσες για να συνδεθείς. Από το 2002 και μετά (τουλάχιστον τότε έπεσαν στην αντίληψή μου) μπορούσες να προμηθευτείς κάρτες προπληρωμένου χρόνου internet. Ήταν μια κάρτα που σου έδινε το τηλέφωνο και το κωδικό και με το modem σου μπορούσες να συνδεθείς.

Αν κάποιος δεν ξέρει πως δούλευέ το modem θα του έχει φανεί περίεργο το ότι χρειαζόσουν τηλεφωνικό αριθμό. Το modem έπρεπε να καλέσει τον τηλεφωνικό αριθμό που σου έδινε ο πάροχος και ο οποίος σε δρομολογούσε σε κάποιο άλλο modem / server. Το modem σου και το modem / server του παρόχου έκαναν μια συμφωνία για το πως θα μεταφερθεί το σήμα από την τηλεφωνική γραμμή (αυτό ήταν στην πραγματικότητα ο διαπεραστικός ήχος που μπορεί να άκουγες) και στη συνέχεια ο υπολογιστή σου ήταν κομμάτι του δικτύου του παρόχου.

ADSL Modem - Ανάμεσα σε 2 κόσμους

Το καλοκαίρι του 2005 έβαλα για πρώτη φορά ADSL στο σπίτι. Ήταν ένα ADSL in a Box που σου έδινε ό,τι μπορεί να χρειαζόσουν για την σύνδεση σου. Δηλαδή τα έγγραφα που έπρεπε να στείλεις στο πάροχο (forthnet ήταν) μαζί και ένα ADSL Modem. Ήταν θα έλεγα η μεταβατική περίοδο που ίσως ακόμα και οι πάροχοι δεν ήξεραν τι θα κάνουν οι χρήστες με την ADSL. Κι αυτό γιατί το ADSL modem ήταν μια συσκευή που μέσω USB το συνέδεες με τον υπολογιστή σου, το καλώδιο του τηλεφώνου στο modem και μέσω μιας εφαρμογής στα windows έκανες τη σύνδεση στο internet. Προφανώς, ιντερνετ μπορούσες να είχες εσύ. Εκτός αν έμπαινες στη διαδικασία να ψάξεις πως μπορείς να μοιράσεις το internet σε άλλες συσκευές.

Η συνέχεια ήταν τα ADSL Modem Router που είχες και τις 2 επιλογές. Είτε δηλαδή να συνδέσεις το router σου όπως κάνεις και σήμερα ή να συνδέσεις τον υπολογιστή σου με το modem με USB και να συνδεθείς από εφαρμογή. Να είμαι ειλικρινής την ιδιότητα του Modem σε modem router δεν την χρησιμοποίησα ποτέ μιας και 3 μήνες μετά τη πρώτη μου σύνδεση με ADSL αγόρασα έναν router US Robotics για να μπορώ να συνδέθω στο internet εύκολα με Linux.

Ταχύτητα φωτός

Την πρώτη φορά που έκανα χρήση internet από το σπίτι ήταν περίπου το 2001. Εκείνη την εποχή ακόμα το ADSL στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτο και οι ταχύτητα που μπορούσα να συνδεθώ με ένα PSTN Modem ήταν τα 33.6Kbps αφού ήταν ένα παλιό modem που μου είχε χαρίσει κάποιος φίλος. Προφανώς μου το έδωσε γιατί εκείνος είχε πάρει το peak των μόντεμ της εποχής, δηλαδή 56Kbps.

Μπορεί οι ταχύτητες αυτές να είναι αστείες σήμερα όμως εκείνη την εποχή δεν ήταν τραγικά μεγάλες οι απαιτήσεις του internet. Ενδεικτικό είναι πως ακόμα και η ADSL είχε ως χαμηλότερη ταχύτητα τα 384Kbps. Σχεδόν 7 φορές πιο γρήγορο από το 56Kbps μόντεμ αλλά 62 φορές μικρότερη από τη μέγιστη ταχύτητα ADSL σήμερα που μας φαίνεται αργή.

Επίλογος

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια, μπορεί να έχουμε συνηθίσει την απρόσκοπτη παροχή  το ίντερνετ όμως, όσοι το ζήσαμε δε θα ξεχάσουμε ποτέ τον ήχο του μόντεμ ή την ανυπομονησία που είχαμε να πάει αργά το βράδυ (είχε χαμηλότερες χρεώσεις τηλεφώνου τη νύχτα) ώστε να συνδεθούμε στο ιντερνετ με το αργό μας μοντεμάκι ώστε να διαβάσουμε θέματα που θέλαμε, να επικοινωνήσουμε ή να παίξουμε. Το modem είναι ένα κομμάτι της κουλτούρας του internet και απόδειξη αυτού είναι τα memes που συχνά πυκνά κυκλοφορούν και μας κάνουν να γελάμε αλλά και να αναπολούμε.