Ξεχασμένες τεχνολογίες #3: Η Κασέτα


Σήμερα για να ακούσουμε ένα τραγούδι αρκεί να ανοίξουμε το youtube, να κάνουμε μια αναζήτηση του τίτλου (ή ακόμα και στίχου αν δε θυμόμαστε τον τίτλο) και σε μερικά δευτερόλεπτα θα ακούμε τον ρυθμό που έχει κατσικωθεί στο μυαλό μας και τον σιγοτραγουδάμε εδώ και 5 μέρες. Μπορούμε επίσης, δωρεάν ή με συνδρομή, να ακούσουμε σχεδόν οποιοδήποτε άλμπουμ ή ίσως και ολόκληρη τη δισκογραφία από οποιοδήποτε συγκρότημα ή τραγουδιστή. Όμως πριν 25 χρόνια τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Η κασέτα ήταν μια τεχνολογία απλή στη σύλληψή της. Ήταν ένα μικρό πλαστικό περίβλημα που περιείχε μια μαγνητική ταινία, στην οποία μπορούσε να καταγραφεί ήχος, όπως μουσική, ομιλίες ή άλλοι ήχοι. Η ταινία ήταν τυλιγμένη σε δύο κυλίνδρους, και με την κίνηση της ταινίας μέσω της κασέτας μπορούσε να ηχογραφηθεί ή να αναπαραχθεί ο ήχος.

Οι χρήσεις της ουκ ολίγες. Από το να ακούσεις μουσική που από εταιρία σε στούντιο μέχρι να καταγράψεις άναρθρες κραυγές που έκανες με τους φίλους σου για να περάσει η ώρα. Η πιο συνηθισμένη όμως χρήση ήταν το να κάνεις μια σύνθεση από διαφορετικά τραγούδια τα οποία συνήθως εξέφραζαν συναισθήματα για κάποιον άλλον άνθρωπο και προοριζόταν για δώρο προς αυτόν.

Ομολογώ πως original κασέτα με μουσική δεν έχω αγοράσει ποτέ και αυτό γιατί μια ακόμα συνηθισμένη πρακτική ήταν να αντιγράφουμε ολόκληρα άλμπουμ σε φίλους μας και αυτοί στους δικούς τους. Προφανώς, αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελαν οι δισκογραφικές αλλά δεν υπήρχε και η τεχνολογία που θα μπορούσε να το σταματήσει αυτό.

Η χρήση της κασέτας στους υπολογιστές

Μια άλλη χρήση της κασέτας έχει να κάνει με τους υπολογιστές. Τη δεκαετία του 80 υπήρξε μεγάλη άνοδος στην αγορά των home computers. Ένα από τα μέσα αποθήκευσης δεδομένων….ποιον κοροϊδεύω; Ο καλύτερος τρόπος για να παίξεις ένα παιχνίδι ήταν να βρεις μια πειρατική κασέτα με το παιχνίδι. Υπήρχαν εξωτερικές συσκευές οι οποίες διάβαζαν τη μαγνητική ταινία της κασέτας και μετέφεραν τα δεδομένα στη μνήμη του υπολογιστή. Όπως ακριβώς έκαναν με τη δισκέτα απλά αντί να διαβάζουν μαγνητικό δίσκο διάβαζαν μαγνητική ταινία.

Το Walkman

Χωρίς όμως την κασέτα δε θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε μουσική παντού μαζί μας. Η Sony λοιπόν κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 70 μας έδωσε μια τεράστια εφεύρεσή, το walkman. Δε θα γράψω πολλά μιας και το walkman μαζί με τα παράγωγά του είναι ένα άρθρο μόνο του όμως είναι σημαντικό να κρατήσουμε πως το μικρό μέγεθος της κασέτας βοήθησαν στην ανάπτυξη του walkman. Σίγουρα δε θα ήταν το ίδιο εύκολο να κουβαλάς μαζί σου ένα φορητό πικαπ για να ακούσεις το Battery των Metallica. 


Αν και στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 η κασέτα ήχου γνώρισε τεράστια επιτυχία, με την άνοδο των CD και των ψηφιακών μορφών, η χρήση της σταδιακά μειώθηκε. Ωστόσο, παραμένει ένα σύμβολο της αναλογικής εποχής και της κουλτούρας της μουσικής.