Ήρωες της πληροφορικής No 7: Alan Turing

 


Ο Alan Turing θεωρείται, κι όχι άδικα, ως ο πατέρας της πληροφορικής. Γεννημένος στις 23 Ιουνίου του 1912 έδειξε από μικρός την κλίση του στα μαθηματικά και στις επιστήμες. Είχε αρχίσει να λύνει μαθηματικά προβλήματα, χωρίς να έχει ακόμα τις απαραίτητες γνώσεις προχωρημένων μαθηματικών.Παρά την εξαιρετική του ευφυΐα και δεν κατάφερε να πάρει υποτροφία για το κολέγιο Trinity  που ήθελε αλλά τελικά φοίτησε στο Κινγκς του Κέμπριτζ. 

Ως φοιτητής θέλησε να δώσει λύση στο πρόβλημα του David Hilbert στο οποίο  έπρεπε να ερευνηθεί η ύπαρξη κάποιου αλγορίθμου ο οποίος αν δεχθεί σαν είσοδο μια λογική έκφραση να έχει αποτέλεσμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ και κάθε φορά το αποτέλεσμα να είναι σωστό.

Η λύση του Turing ήταν μια υποθετική υπολογιστική μηχανή, που φυσικά έχει το όνομα Turing Machine. Η μηχανή Turing με το κατάλληλο set κανόνων μπορεί να κάνει διάφορους υπολογισμούς. Η ιδέα αυτή του Turing ήταν μια μηχανή γενικού σκοπού που περιοριζόταν από τους υπολογιστικούς πόρους όπως μνήμη και επεξεργαστική ισχύς. Όλοι οι σύγχρονοι υπολογιστές βασίζουν την λειτουργία τους στην μηχανή Turing.


Κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Turing επινόησε την μηχανή με την οποία μπορούσε να γίνει η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων που είχαν κρυπτογραφηθεί με την μηχανή Enigma από τους Γερμανούς. Αρκετοί ιστορικοί αναφέρουν πως η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων έφερε το τέλος του πολέμου αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Το 1948 ο Turing αρχίζει ένα πρόγραμμα σκακιού για υπολογιστή ο οποίος δεν υπάρχει ακόμα. Το 1949 αντιμετώπισε το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης και πρότεινε το περίφημο τεστ Turing κατά το οποίο μια μηχανή αποκτά νοημοσύνη όταν οι απαντήσεις που δίνει σε διάφορες ερωτήσεις δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τις αντίστοιχες ενός ανθρώπου.

Ο Turing ήταν ομοφυλόφιλος μια εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν έγκλημα. Δικάστηκε με ποινή χορήγησης ορμονών ώστε να περιοριστεί η λίμπιντο του. Αυτοκτόνησε με κυάνιο το 1954.