Μια θεωρία συνωμοσίας που σκέφτηκα εχθές το βράδυ έχει το εξής αφήγημα. Το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα υπάρχει ώστε οι μεγάλες εταιρίες να χρησιμοποιούν λογισμικό που θα υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να ξοδέψουν πολλά χρήματα για την αγορά του ή για την ανάπτυξη του.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως εταιρίες λογισμικού όπως η microsoft έχουν πολεμήσει το ανοιχτό λογισμικό και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα πολλές φορές. Αρκεί όμως αυτό για να πει κανείς πως δεν τους "βολεύει" η φιλοσοφία του ελευθέρου κώδικα (από δω και κάτω ελεύθερο κώδικα θα εννοώ είτε ελεύθερο λογισμικό ή λογισμικό ανοιχτού κώδικα). Σίγουρα δεν ευνοεί μια εταιρεία ένας νέος ανταγωνιστής μιας σουίτας γραφείου όπως το Open Office ή το Libre Office αν η εταιρεία πουλάει τη δικιά της σουίτα. Σε κάθε περίπτωση δεν την ευνοεί άμεσα. Άρα δε μιλάμε γι αυτό το λογισμικό.
Ας δούμε όμως ένα λογισμικό όπως το Linux. Το να φτιάξει μια εταιρεία όπως η microsoft ένα τέτοιο λογισμικό θέλει χρόνο και χρήμα. Μπορεί βέβαια να επενδύσει κάποιο ποσό ώστε να το κάνει "συμβατό" με άλλο λογισμικό που πουλάει όμως και πάλι το κόστος δε θα είναι το ίδιο. Πόσο μάλλον αν χρησιμοποιήσει το Linux σε κάποια cloud πλατφόρμα της. Κόστος σχεδόν μηδέν για την εταιρεία και θα έχει τα χρήματα της υπηρεσίας σχεδόν μόνο για εκείνη, αφαιρώντας ίσως το κόστος συντήρησης.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το browser Edge. Η microsoft έξυπνα χρησιμοποίησε τον ελεύθερο κώδικα του chromium ώστε να βγάλει τον δικό της browser και να αφήσει πίσω της τον παρωχημένο Internet Explorer. Το να βγάλει η ίδια έναν νέο browser από το μηδέν με την ασφάλεια και τα features που έχει αναπτύξει η google θα ήταν δύσκολο και το κόστος θα ήταν μεγάλο.
Ίσως, αυτός να είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες έχουν σταματήσει να πολεμάνε τον ελεύθερο κώδικα και να μπαίνουν κι αυτές στο παιχνίδι. Είναι πλέον δεδομένο πως τις εταιρείες, τις μεγάλες εταιρίες κυρίως, ο ελεύθερος κώδικας φαίνεται να τις ευνοεί. Πως θα μπορούσε η microsoft να αναπτύξει το copilot άλλωστε αν δεν είχε στη διάθεση της μια τεράστια πηγή κώδικα ώστε να εκπαιδευση το νέο της εργαλείο.
Συνεπώς, μοιάζει πως ο ελεύθερος κώδικας είναι μια τεράστια "συνωμοσία" ώστε οι μεγάλες εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο λογισμικό ή ακόμα και σε κώδικα ώστε να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Βέβαια, είναι μια θεωρία συνωμοσίας από αυτές που σου έρχονται λίγο πριν τον βαθύ ύπνο το βράδυ που προσπαθείς να ξεκουραστείς και η αξία της είναι ισάξια με την αξία του Internet Explorer.